Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy zaczyna się pewno w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi autochtoni znali oraz użytkowali owoce kawowca. Mimo to w owym czasie nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dziś, innymi słowy pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele pichcili owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych owoców nie uprawiano specjalnie w praktycznych celach, tylko zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Sporo wieków w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, w jakim miejscu została wypracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, żeby można było zdobyć z nich napój w postaci kawy. Od tego czasu mądrość o kawie rozpoczęła rozprzestrzeniać się w świecie, a w następstwie tego jej ziarna wędrowały pomału rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, później dostając się do Europy, a także Ameryki. Kawa stawała się wobec tego coraz to bardziej należytym trunkiem, osiągając coraz to bardziej na popularności i przechodząc przeróżne modyfikacje, żeby uzyskać przeróżne postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Dzisiaj większość spożywanych towarów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, że ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga obszernego trudu. kawa parzona czy z ekspresu Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to niezmiernie śladowe przypadki. Zatem również tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pragnie nadzwyczajnej troski podczas procesu jej uprawiania, a również porządnego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film