Kuchnia włoska jest jedną z w największym stopniu słynnych na całym globie. Dzisiaj skosztować wolno jej nie jedynie w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co ubóstwiają jeść prawdziwi Włosi?
Co jest w najwyższym stopniu specyficznym włoskim daniem?
Z trudem wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza jednoczy się z Włochami. Miłują ją także sami Włosi.
Olśniewająca serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, jaki nie bez powodu określany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże apetycznego dania. Najbardziej znana pizza to naturalnie Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Idealna pizza powstaje ze szczególnej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez past?
Mówiąc o tym, co ściśle mówiąc ubóstwiają jeść Włosi, nie wolno zapomnieć o makaronach. Niektórzy pokuszą się nawet o twierdzenie, że to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. W największym stopniu włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dosyć cienki makaron łączy się z różnego rodzaju sosami. Istotne jest, aby nie był on rozgotowany. Al dente, czyli odrobię twardy – taki powinien być odpowiednio ugotowany makaron wedle Włocha. Inne popularne włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą oraz sposobem podania.
Włoska kuchnia jest nadzwyczaj ubogacona. Poświęcić można jej w zasadzie długie opowieści. Na uwagę zasługują także słynne gnocchi czy ravioli. Bez względu jednakże na to, po jakie danie sięgamy, możemy być pewni, że zachwyci ono głębią smaku oraz aromatu.